D

Aktualitások

Komplex pénzügyi szolgáltatások – változó ügyféligények a családi bizalmi vagyonkezelések kapcsán

Az OTP Bank Nyrt. Private Banking üzletága már több, mint 25 éves, ahol a meglévő szolgáltatások fejlesztése mellett folyamatos megújulást várnak az ügyfelek a bankjuktól. Új szolgáltatás a bizalmi vagyonkezeléshez kapcsolódó számlavezetés, amely már elérhető az ügyfelek számára az OTP Banknál. A terület vezetőjével, Bozsogi Tamással kollégánk, Hosszú Péter beszélgetett a bizalmi vagyonkezeléshez kapcsolódó szolgáltatások első tapasztalatairól.

aranybefektetés

SZERZŐ:

Jalsovszky

BOZSOGI TAMÁST, AZ OTP Bank Nyrt. Private Banking TERÜLETVEZETŐJÉT
KOLLÉGÁNK, HOSSZÚ PÉTER KÉRDEZTE

2023 év végével, a „nagy rohamot” követően nyitott az OTP Bank a bizalmi vagyonkezelési piac felé, miért pont most?

Bár korábban is tervünk volt, hogy belépjünk a magánvagyontervezési piac ezen szegmensére is, de végül valóban 2023 decemberében tettük elérhetővé a bizalmi vagyonkezelőket és vagyonkezelő alapítványokat célzó szolgáltatáscsomagunkat. Részben azért, mert egy igazán átfogó csomagot szerettünk volna nyújtani. Az ehhez kapcsolódó informatikai háttér kialakításához jelentős erőforrásokat mozgósítottunk, ami hosszabb időt vett igénybe, a végeredmény azonban úgy érzem, önmagáért beszél, végül megtérült a befektetett energia.

Fontos kiemelni, hogy ügyfeleink igényei és sok éves tapasztalatunk alapján mi hosszútávú, generációkon átívelő, gyakran komplex bizalmi vagyonkezelési struktúrákban gondolkodtunk, hiszen különböző élethelyzetekhez kell alkalmazkodnunk. Ehhez a stabilitáshoz pedig elengedhetetlen a megfelelő informatikai háttér.

Az általunk kialakított rendszer megfelelően rugalmas és sokrétű ahhoz, hogy egyszerre vezessük a konstrukció minden érintettjének a számláit és átfogóan kezelhessük a bizalmi vagyonkezelésbe vont pénzügyi vagyonelemeket. Ez az érintettek számára élethelyzetüktől függően hatalmas segítséget jelenthet.

Milyen típusú ügyfélkör fordul hozzátok, mik az első tapasztalatok a számlanyitásoknál?

A bizalmi vagyonkezelés pénzügyi hátterének megteremtése – mint például a szükséges számlanyitás – a már meglévő családi vagyonkezelési szolgáltatásaink körét bővítette. Tapasztalataink alapján elsősorban a komplexebb, több generációt érintő családi vagyonkezelők nyitnak számlát az OTP Private Bankingnél.

Tavaly az OTP privátbanki üzletágát jelentősen átstrukturáltuk, amelynek eredményeként egy magasabb szintű, kiterjedtebb privátbanki kiszolgálást és egyedi igényekhez igazítható termékkört alakítottunk ki. A bizalmi vagyonkezeléshez kapcsolódó szolgáltatások jelenleg a kiemelt privátbanki szegmens számára – tehát legalább 300 millió forintos általunk kezelt vagyon felett – valamint a nagyvállalati ügyfélkör esetében érhetőek el.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy hála az alapos előkészítésnek, rendkívül gördülékeny – akár néhány nap alatt lezárható – lehet a számlanyitás. Ehhez azonban elengedhetetlen az ügyfelek részéről a megfelelően rendelkezésre álló dokumentáció, amelynek szükségességéről alaposan tájékoztatjuk is őket.

A hosszútávú pénzügyi vagyonkezelés egyik alappillére a tartós befektetési számla a kezelt vagyon részére. Ez is elérhető már az OTP Banknál?

Magánszemély kedvezményezettek és vagyonrendelők esetén a bizalmi vagyonkezeléshez kapcsolódó adóelőny egy tartós befektetési számlával is kiegészíthető, amely az OTP Banknál ugyanúgy elérhető, mint a már említett teljeskörű pénzügyi háttér. Az természetesen már most látszik, hogy a privátbanki ügyfelekhez hasonlóan a befektetési szolgáltatások, valamint a vagyonuk értékének megőrzésével és gyarapításával kapcsolatos lehetőségek a bizalmi vagyonkezelő ügyfélkörnél is kiemelt fontosságúak. Ehhez kapcsolódhat az igény a tartós befektetési számlákra.

Az OTP Private Banking kezeli Magyarországon a legnagyobb privátbanki vagyontömeget. Bár még csak pár hónapja indult az új szolgáltatás, mennyire népszerű az ügyfeleitek körében?

A generációváltás most nagyon sok magyar család számára vált kiemelt fontosságúvá, hiszen sokan, akik a rendszerváltás környékén alapítottak céget, vagy azóta van lehetőségük vagyonuk gyarapítására, ezekben az években jutnak el abba a korba, hogy már átadnák a stafétát gyermekeiknek, vagy akár unokáiknak. Számukra jelenthet megoldást a vagyontranszferben a családi vagyonkezelési szolgáltatásunk, vagy – ha akár generációkon átívelően szeretnék biztosítani családjuk számára a pénzügyi stabilitást – a bizalmi vagyonkezelés. Ennek megfelelően jelentős az érdeklődés a szolgáltatásaink iránt.
Mivel a bizalmi vagyonkezeléshez kapcsolódó szolgáltatásokkal csak pár hónapja indultunk – és egy ilyen konstrukció komoly mérlegelést igényelhet az ügyfelek részéről – nem számolhatok be többszáz ügyfélről, de ahogy mondtam is, mi hosszútávon tervezünk a bizalmi vagyonkezelési szolgáltatásokkal. Ügyfélkörünk folyamatosan bővül és már most számos olyan fejlesztést tervezünk, amely később a szolgáltatásainkhoz kapcsolódhat, hogy még kényelmesebbé és gördülékenyebbé tegyük ügyfeleink pénzügyeit.

aranybefektetés

Szeretnék rendszeresen értesülni a friss tartalmakról