D

Megoldások

Cégcsoport létrehozása

A cég társasági struktúrájának áttervezése tükrözni tudja a cég működésében bekövetkezett változásokat, miközben az vagyonvédelmi és adózási előnyökkel is jár.

Önálló vállalkozásként indult cégek esetében a tevékenységi körök bővülésével és a bevételek növekedésével elérkezik az a pont, amikor érdemes megfontolni egy cégcsoport létrehozását.

Ha a vállalkozás valamennyi eszköze egy társaságban összpontosul, úgy valamely kockázati tényező bekövetkeztével a tulajdonos által hosszú évek alatt felhalmozott teljes vagyon elveszhet.

Célszerű ezért a cég értékes vagyonelemeit a vállalkozás napi működését ellátó és kockázatot hordozó társaságától leválasztani, az operatív cég mellett a vagyon kezelésével foglalkozó önálló céget, és esetleg a különböző üzletágakra elkülönült vállalkozásokat létrehozni.

cégcsoport, Vagyontervezés, holdingtársaság
cégcsoport, Vagyontervezés, holdingtársaság

A céges működés több társaságba való allokálásával mind a társaságok működése, mind pedig azok esetleges értékesítése során adózási előnyök érhetők el, miközben – például egy holding közbeiktatásával – az operatív társaságokból adómentesen vonható ki a vagyon.

A cégstruktúra átalakítása lehetőséget nyújt a vállalkozás jövőbeni fejlődésének megalapozására és megtervezésére is.

A cégcsoport önálló társasági adóalanyként való regisztrálása esetén a tulajdonos mentesül a több cég működtetése esetén automatikusan felmerülő transzferárazási problémáktól is.