D

Megoldások

Holdingstruktúra

Az ún. „holdingosítás” lényege, hogy a magánszemély és az operatív társaság vagy társaságok közé egy közbenső cég (az ún. holdingtársaság) ékelődik be és a tulajdonos ezen a holdingtársaságon keresztül tartja az operatív működést végző vállalkozásokat.

A holdingtársaságok létrehozatala különösen gyakori olyan esetekben, amikor a végső tulajdonos a vagyonát több társaságban (vagy akár több országban működő társaságokban) tartja.

A társaságcsoport működésének egységes irányításán túlmenően a holdingtársaságok létrehozatala több adózási előnyt is biztosít.

Egyrészt, a holdingtársaságon keresztül, a társaságcsoport felhalmozódott vagyona a csoporttagok között adómentesen mozgatható. Másrészt a holdingosítást követően a társaságcsoport leányvállalatai adómentesen értékesíthetők.

vagyontervezés, holding, holdingtársaság
vagyontervezés, holding, holdingtársaság

Tekintettel a bejelentett részesedések adómentességre, az osztalék adóalapból való levonhatóságára, valamint a külföldi társaságok részére fizetett jövedelmek forrásadómentességére,

Magyarország ideális hely holdingtársaságok létrehozatalára.

Aki viszont inkább külföldre tenné társaságcsoportjának holdingközpontját, több európai uniós ország (ideértve pl. Luxemburgot, Svédországot vagy Máltát) vagy EU-n kívüli állam (pl. Dubai vagy Szingapúr) szabályozása közül válogathat.