D

Aktualitások

Nagyot esett a lakossági hitelezés – Mi lesz a lakásárakkal?

Jelentősen romlott a lakossági hitelezés üteme az előző hónapokban, amit az MNB márciusban kiadott, hitelezési folyamatokról szóló elemzése is alátámaszt. A visszaesés a várakozásokkal összhangban van, és érdemes megtekintenie a riportot annak, aki hitelfelvételen gondolkozik, vagy befektetési célú ingatlanvásárlás előtt áll.

Ingatlanbefektetés, vagyontervezés

SZERZŐ:

NAGY ATTILA, HOLD

A jelentésből látható, hogy nemcsak Magyarországon csökkent az új hitelek kibocsátási üteme, hanem az egész régióban. Romániában a legkisebb, kétszázalékos a visszaesés, szemben a cseh 58 százalékos mínusszal. Hazánk „félúton jár” a skálán; 27 százalékkal csökkent a hitelkihelyezések üteme egy év alatt.

Forrás: MNB-riport (Képernyőfelvétel)

Egyrészt több oka van a csökkenésnek, másrészt több hatása is van a csökkenésnek.

A hitelkihelyezés csökkenésének lehetséges okai:

  • Megemelkedtek a kamatok, ezáltal a támogatás nélküli hitelkamatok is
  • A magasabb hitelkamat magasabb törlesztőt eredményez, ami miatt azonos törlesztő mellett kisebb összegű hitel vehető fel, mint például 2-3 éve
  • A magas infláció óvatosságra inti azokat a hitelfelvevőket, akik lakhatási célú ingatlant szeretnének venni, mert a saját költségvetésükbe be kell kalkulálniuk a magas inflációt is
  • Aki befektetési céllal szeretne ingatlant vásárolni továbbra is kivár, magas hitelkamatok mellett nem teszi meg, mert ingatlanár-csökkenést és hitelkamat-csökkenést vár, illetve jobban megéri likvid állampapírt választani az illikvid ingatlan helyett.

Ha nincs hitel, vagy nagyon lecsökken a hitelkihelyezés üteme, akkor

  • Lassulni fog a gazdaság
  • Csökken az ingatlan-adásvételek száma, ezáltal csökkenni fog a lakossági építőipari beruházások, felújítások, építések száma is, aminek jelentős szerepe volt korábban például a kata-adózást választó lakosságot kiszolgáló szakmunkások körében
  • Korábban kapott stimulust az építőipar (otthonfelújítás-támogatás, babaváró, szja-visszatérítés). Most, ha szeretnénk megtartani a szakmunkásokat, akkor szükség lehet újabb stimulusra, ami munkát biztosít, mielőtt a szakemberek úgy döntenek, hogy külföldön keresnek állást

A Duna House barométer havi tranzakciószám-becslése alapján jelentősen csökkent az ingatlan-adásvételek száma 2022-ben, és még nagyobb a visszaesés 2023 januárjában (a sárga nyíl jelzi).

Mostanában több ingatlanár-figyelő és -értesítő programot aktiváltam és hétről-hétre ingatlanár-csökkenést látok, azaz sok esetben azok az eladók, akik szeretnék túladni az ingatlanjaikon, csökkentenek a meghirdetett áron. Ez a tendencia tartósan velünk lehet addig, amíg a kamatok nem kezdenek el csökkenni, normalizálódni.

Miért? Alacsony jegybanki alapkamat mellett csökkennek a hiteltörlesztők, lehetővé téve a hitelezés növekedését, másrészt befektetési oldalon csökkennek a kockázatmentes állampapírhozamok, ami szintén ösztönzi a befektetőt a reálgazdasági befektetésre.

Hasonlót láttunk 2008 után is… remélem, most nem újabb hét szűk esztendő vár ránk!

Ingatlanbefektetés, vagyontervezés

Szeretnék rendszeresen értesülni a friss tartalmakról