D

Aktualitások

Birkenstock, a milliárd dolláros papucsbirodalom

Sokaknak csupán egy otthon viselt kényelmes papucs jut eszébe a Birkenstock név hallatán, azonban a német márka mára egy igazi stílusikonná nőtte ki magát. Az 1774-ben alapított vállalat IPO-ra készül, akár már szeptemberben bevezethetik a tőzsdére.

Birkenstock, tőzsde

SZERZŐ:

hold_alapkezelo_logo_1

Lajer Máté, HOLD

Akik követik a divat trendeket, ezen belül is a cipőket, megfigyelhették, hogy egyre nagyobb térhódításba kezdtek a kényelmes lábbelik. Kezdetben a leginkább apukákkal összekötött New Balance cipői lettek egyre felkapottabbak a fiatal modellek és divat-influencerek között.

Erre reagálva el is készítette a New Balance az alábbi plakátot, amely humorosan kiemeli a trend két végletét:

Birkenstock, tőzsde

Forrás: New Balance

Azonban a cipők mellett a szabadidős lábbelik is hatalmas hódításba kezdtek. A két talán legismertebb ilyen márka a Birkenstock és a Crocs. A Birkenstock hagyományosabb, kényelmes és ergonomikus papucsokat, illetveszandálokat kínál, a Crocs pedig a sokak által ismert lukacsos papucsok ismert gyártója.

A koronavírust követően mindkét márka egyre népszerűbb lett a fiatalok körében amire a kényelem, mint tagadhatatlan tulajdonság mellett a sok kollaboráció ismert divatmárkákkal – mint a Dior, Valentino vagy Balenciaga – is hatással volt.

A 2002-ben alapított amerikai Crocsot 2006-ban vezették be a tőzsdére. A részvény 2007 végéig erősen emelkedett, majd egy hatalmas bezuhanás után igen lassan érte el 2020-ra a 40 dolláros szintet. A koronavírus-járvány alatt hatalmas ralija volt a papírnak: 2020 januárja és márciusa között a 40 dolláros szintről egészen a 10 dolláros szintekig zuhant az értéke, azonban ezután szinte megállás nélkül erősödött 2021 novemberéig, ahol már a 180 dolláros szintet is elérte (350%-os növekedés). Innen visszazuhant 50 dollár köré az értéke, majd ismét 150 dollár köré emelkedett, jelenleg pedig a 100 dolláros értéket közelíti. Ezzel jelenleg több mint 6,5 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik.

Birkenstock, tőzsde

A Crocs részvényárfolyama (USD)
Forrás: TradingView (képernyőfelvétel)

A másik említett vállalat, az LVMH francia luxus divatház által támogatott L Catterton magántőke-társaság birtokában lévő Birkenstock pedig most tervezi tőzsdei debütálását. A Bloomberg szerint az L Catterton a Goldman Sachs-szal és a JPMorgan Chase-szel dolgozik együtt a lehetséges amerikai tőzsdei bevezetésén. Az ügyben érintettek szerint a vállalat akár 8 milliárd dollár fölötti kapitalizációt is elérheti. Két évvel korábban, amikor az LVMH többségi tulajdont szerzett a vállalatban, „csupán” 4,9 milliárd dollár volt a cég kapitalizációja.

Amellett, hogy az új, hatalmas népszerűségnek örvendő Barbie filmben is szerepelt egy papucsuk, a Birkenstock bevétele tavaly 29 százalékkal, nagyjából 1,2 milliárd euróra (1,3 milliárd dollárra) növekedett, ami 394 millió eurós korrigált eredményt jelentett. A vállalat jelentős beruházásokat hajt végre a németországi gyártókapacitásai fejlesztésére, többek között 120 millió euró értékben épít új üzemet a Berlintől északra fekvő Pasewalkban.

További pozitív tényezőként tűnik, hogy az amerikai IPO-piac 18 hónapos pangás után végre újra életre kelt, amit a Cava Group Inc. étteremlánc közelmúltbeli sikeres debütálása is elősegített. A papír jelenleg körülbelül 50 százalékkal mozog a kikiáltási ára fölött – pedig, ahogy erről a HOLDBLOG-on is írtunk, a tőzsdére lépések bőven nem mindig sikersztorik hosszú távon.

A kilátások most jók. Lehet, hogy egy – fundamentálisan is – sikeres IPO-nak nézünk elébe, amelynek köszönhetően tovább gyarapodik az Arnault család vagyona?

Birkenstock, tőzsde
Birkenstock, tőzsde

Szeretnék rendszeresen értesülni a friss tartalmakról