D

Aktualitások

Az olajbogyó-milliomos: a történelem első opciós ügylete

Az ókori görög bölcs alaposan meg is gazdagodott az első opciós ügyleten. Elképesztő mennyiségű tudás maradt ránk az ókori görög gondolkodók tollából, legyen szó matematikáról, politikáról, akár filozófiáról és még sorolhatnánk.

 

a történelem első opciós ügylete

SZERZŐ:

Jalsovszky

Hézinger István, Holdblog

Ehhez kapcsolódik a hét bölcs egyikének, Milétoszi Thálész (ő hagyta ránk a híres tételt is – a szerk) története, amely nemcsak az akkori elmék zsenialitásáról árulkodik, hanem

egy időtlen leckét ad a pénzügyi innovációk és kockázatkezelés területén.

Hősünket az első filozófusnak tartják a görög hagyomány szerint, mivel ő volt az első, aki szakított a mitológiai magyarázatokkal, és helyettük matematikát és tudományt alkalmazott okfejtésére. Életében szegényen élt, ezért rendesen szemére is hányták, hogy mennyire haszontalan a filozófia (akárcsak ma a bölcsészekkel teszik).

Az ókori világban az olíva értékes és nélkülözhetetlen volt a kereskedelemhez, i.e. 600 környékén Thálész felismerte az olajbogyó-termelés ciklikus jellegét és egy ajánlattal fordult a feldolgozáshoz szükséges prés tulajdonosaihoz.

Így született az opciós ügylet

Thálész tudománya segítségével előre látta, hogy az egyik nyár kifejezetten jó olívatermést fog hozni, és sokat kereshet az, akinek van prése a sok bogyó feldolgozására. Így Arisztotelész szerint nagy keresletre számítva kitalálta, hogy ő jóval korábban egyeztet a tulajdonosokkal egy alacsony bérleti díjat egy kisebb összeg fejében, amin a termés idején bérbe veheti a gépeket.

Ezzel érkezünk el oda, hogy megszületnek a világtörténelem első opciós ügyletei. (A hagyományos opció egy mögöttes termékre szóló vételi vagy eladási jogot jelent, de ettől egy picit vonatkoztassunk el.)

Amikor megérkezett a nyár és jött a termés, az előrejelzése beigazolódott. A várakozásainak megfelelően bérleti díjak az egekbe szöktek, és Thálész alacsony áron bérbe vette a préseket, majd sokkal drágábban kielégítette a hirtelen támadt olívaprés iránti keresletet további bérbeadással.

Ennek köszönhetően a szegény filozófus, fittyet hányva a megmondóemberekre, meggazdagodott.

Ez a történet az ember skatulyából való kilépési lehetőségei (ha már filozófia) mellett a tudományok közötti összefonódásról és azok gyakorlati leképeződéséről is szól. Az ókori görög tudósok holisztikus megközelítésének egy eredményeképp hősünk

végérvényesen megreformálta a pénzügyi rendszert az opciós ügylet létrehozásával, mely ma már billió dollárokat mozgat meg.

a történelem első opciós ügylete

Szeretnék rendszeresen értesülni a friss tartalmakról