D

Aktualitások

A KEVESEBB TUD TÖBB LENNI – EGY KIVÁLÓ PÓKERES TANÍTÁS

Daniel Negreanu, a világ egyik legjobb pókerjátékosa a tavalyi évben több mint kétmillió dollárt bukott. Amikor kielemezte ezt a helyzetet, az egyik legélesebb meglátása az volt, hogy túl sok tornán vett részt, ami érdemben rontotta az egyes tornákra és azokon az egyes leosztásokra jutó fókusz erejét. Ennek a pókeres tanításnak komoly áthallásai lehetnek a tőzsdei kereskedőkre vonatkozóan is.

befektetés, vagyontervezés, póker

SZERZŐ:

hold_alapkezelo_logo_1

JÓNAP RICHÁRD, CONCORDE

A 2024-es esztendő eddigi legnagyobb tanítását egy múlt heti ebéden kaptam. Egy nagyon kedves ismerősöm, aki egyszerre foglalkozik aktívan a tőzsdei kereskedéssel és a pókerrel is, ajánlotta, hogy feltétlenül nézzem meg Daniel Negreanu év eleji videóját a Youtube-on, ahol a kiváló pókerjátékos 23 percben azt mutatja be, miképpen veszített el 2+ millió dollárt a 2023-as évben. Íme a link erről a tanító anyagról:

A 2020-as évben blogunkon már foglalkoztunk azzal, hogy mennyire sok közös aspektusa van a tőzsdei kereskedésnek és a professzionális pókernek.

Egy évvel ezen írás megjelenése után pedig a matematika szakos pókerjátékosok által alapított nagyon sikeres kvantitatív kereskedési cég, a Susquehanna kapcsán még egy podcastet is készítettünk a póker és a kereskedés közös metszeteiről.

Visszatérve Negreanu 2023-as évére, a 23 perces kisfilm telis-tele van nagyon jó meglátásokkal. Például hogy a nagyon jó szériák vagy egy kimagaslóan nagy nyerés után szükséges egy kis szünet, hogy az ezt követő időszakban a túlzott önbizalom ne menjen a megfelelő fókusz rovására.

A megfelelő fókusz ugyanis mindkét valószínűségi változók által rövid és középtávon befolyásolt tevékenység esetében elképesztően fontos alkotóeleme a sikernek. A túlpörgő aktivitás pedig nagyon gyakran megy a fókusznak a rovására.

A pókersztár be is mutat egy grafikont arról, hogy hány pókertornán vett rész az elmúlt években:

A narancssárga színnel jelölt 2023-as esztendő hasábja szinte kiugrik az ábráról. Negreanu később alaposan kielemzi a túlzottan intenzív kockázatvállalás (talán ez a szó hozza be a legjobban rokon területként a tőzsdei kereskedést) káros és negatív kihatásait, ami élete legrosszabb pókeres évéhez vezetett.

A történet egyébként nagyon egyszerű: a túl intenzív játék érdemben csökkenti az egyes tornák és azokon belül az egyes leosztásokra jutó figyelem és fókusz mértékét. A túlpörgő játékos (és ugyanez természetesen igaz a tőzsdei kereskedőre is) pedig nem tud igazán ott lenni a kulcsfontosságú és sokszor az egész évet is befolyásolni képes leosztásokban és kereskedési lehetőségekben. Az év legfontosabb pillanataiban, legyen szó egy sok millió dolláros torna legfontosabb leosztásáról, vagy például az Nvidia részvények idén január 8-i 500 dolláros kitöréséről.

Az olyan pillanatokban, ahol először azt kell felismernie a pókerjátékosnak és a kereskedőnek, hogy ez egy kiemelten fontos pillanat. Vagy még annál is fontosabb, konkrétan egy olyan helyzet, ami az egész évének az eredményességét is meghatározhatja.

Az ilyen pillanatok felismerésének az esélye pedig szignifikánsan kisebb akkor, ha valaki 145 pókertornán vesz részt egy esztendő alatt, vagy több ezer kötést hajt végre egy kereskedési évben.

A kevesebb – a megfelelő fókusz mellett – ugyanis sokkal több tud lenni a végelszámolásban. Ha megvannak a fontos „labdamenetek”, mint a teniszben.

Negreanu kisvideójának a második fele már a 2024-es intézkedéscsomagját tartalmazza. Ennek két leglényegesebb megállapítása pedig magával szemben az (ami újfent igaz szinte száz százalékban a túlpörgő kereskedőkre is), hogy csak akkor szabad játszania, ha készen áll erre. Illetve az, hogy alázatosnak kell maradnia és keményen kell dolgoznia.

Azért tartom fontosnak így 2024 márciusában ezt a pókeres tanítást, mert azt gondolom, hogy az idei kereskedési év nagyon nem lesz egyszerű.

Sok érdekes mozgás van már most is, ám a 2020-as évek eddigi mintázatának megfelelően akár futószalagon is jöhetnek majd a gamechanger események. Ezeknél pedig a megfelelő felismerésekkel, figyelemmel és fókusszal megvalósított befektetői reakciók szó szerint aranyat érhetnek.

befektetés, vagyontervezés, póker

Szeretnék rendszeresen értesülni a friss tartalmakról