D

Aktualitások

Így gyarapodott a száz leggazdagabb magyar vagyona

Nemrég megjelent a 100 leggazdagabb magyart bemutató kiadvány 2024-es száma, melyből szemezgettem néhány érdekes statisztikát.

száz leggazdagabb magyar

SZERZŐ:

Énekes Tamás, Holdblog

A 100 legvagyonosabb honfitársunk a felmérés szerint összesen 9000 milliárd forintnyi eszközt tulajdonol.

Vagyonukat 18 százalékkal gyarapították a 2023-ban végzett felméréshez képest, ami 1400 milliárd forintos vagyonnövekedést jelent.

Ez természetesen nagyrészt különböző vállalatban lévő tulajdonrészt, kisebb részben értékpapírpiaci befektetéseket jelent, ezért ezeknek a pontos beértékelése elképesztően nehéz feladat, de tekintsük úgy, hogy a kiadvány készítői a lehető legpontosabban mérték fel az eszközök piaci értékét.

A vagyoni koncentráció még a leggazdagabb magyarok között is elképesztő mértékben van jelen. A listát vezető 10 személy birtokában 4161 milliárd forint összpontosul, ami a teljes top 100-as vagyon 45 százaléka. Azért a lista végén lévőket sem kell túlságosan sajnálni, a századik helyre idén 17,2 milliárd forintos összvagyonnal lehetett bekerülni, ami még mindig egy elképzelhetetlenül magas összegnek hangzik az átlagos magyar számára.

Az ipar fut a legjobban

Érdekesnek tartottam összehasonlítani, hogy milyen iparágakban tevékenykednek a leggazdagabb magyarok, és az egyes iparágakban hogyan változott tavalyhoz képest a vagyon mértéke.

Ehhez a listát vezető tíz embert ki kellett szűrnöm, mivel nekik olyan széleskörű érdekeltségeik vannak, hogy nehéz lett volna egy-egy iparágba beleerőltetni őket.

Ez a több iparági jelenlét a listán hátrébb található személyeknél is előfordul, ám ott próbáltam a legnagyobb értékű vállalkozás alapján bekategorizálni az embereket.

száz leggazdagabb magyar

Ahogy az ábra is mutatja, a leggyakrabban előforduló iparág az ingatlanfejlesztés, az ehhez szorosan kapcsolódó építőipar, valamint a kereskedelem, az agrárium és a gépgyártás. Annak ellenére, hogy a Covid és a háború óta az építőiparról nem sok jót olvashattunk a sajtóban, az itt tevékenykedő milliárdosaink így is átlagosan 20 százalék körüli vagyonnövekedést tapasztaltak.

A legmagasabb növekedést az „Ipar” kategóriájú személyek érték el, akik különböző fizikai gyártó vállalatokat tulajdonolnak. Ezek elektronikai eszközök gyártásával, műanyag fröccsöntéssel, autópari beszállítással foglalkoznak, nehezen sorolhatók be egy ipari gyártói kategóriába.

Orvosi műszerek, nanotechnológia

Második legnagyobb növekedést az „innováció” kategória érte el. Ezekről a vállalatokról volt a legélvezetesebb olvasni, hiszen világszínvonalú orvosi műszerek, mikroszkópok gyártásával, nanotechnológiával foglalkoznak. Öröm látni, hogy az ennyire innovatív szektorban dolgozó honfitársaink is kiemelkedően sikeresek tudnak lenni. Harmadik legnagyobb növekedés a pénzügyi szolgáltatások szektorban történt, ezt nem magyaráznám túl.

Az egyéb kategóriába sodródtak a teljesen egyedi iparágban tevékenykedő milliárdosaink. Ezek a cégek a vegyiparban, szépségiparban, dohányiparban, papírgyártásban, vagy hulladékgazdálkodásban töltenek be fontos szerepet.

Valamint ide került a Wizz Air vezérigazgató Váradi József is.

száz leggazdagabb magyar

Szeretnék rendszeresen értesülni a friss tartalmakról