D

Aktualitások

Ne csak mi, a saját pénzünk is dolgozzon nekünk és értünk: tartós befektetési kisokos kezdőknek és haladóknak

Kinek ne lennének közép és hosszú távú tervei, céljai? Lecserélni a kocsit, nagyobb lakásba költözni, jubileumi nyaralás, hosszabb távon pedig a nyugdíj. Ha pedig gyerek vagy gyerekek is vannak a háztartásban, akkor felsorolni is nehéz, hogy mire érdemes és kell elkezdeni időben gyűjteni. De nem elég félretenni a pénzt, sokkal célravezetőbb, ha fialtatjuk is. Könnyebb, mint gondolnánk, ha néhány alapvetésre odafigyelünk! Erről beszélgettünk Bara Gáborral, az Erste Befektetési Zrt. Hálózati Értékesítési vezetőjével.

vagyonkezelés, vagyontervezés

SZERZŐ:

BARA GÁBOR, ERSTE

A vastartaléktól a hosszú távú befektetésekig

Ha tudjuk, hogy hova, mire és mennyi időre szeretnék félretenni, akkor már csak végig kell gondolni azt, hogy mibe is tesszük a pénzünket. A rövid távú – úgynevezett vastartalék jellegű – pénzünket sose tegyük kockázatos eszközökbe. Hosszabb távon viszont épp ellenkezőleg: a nagyobb várható hozammal, ám nagyobb kockázattal is rendelkező befektetési formák le tudják győzni a mostanihoz hasonlóan magas inflációs rátákat is.

Nagyon rossz szokása az embereknek, hogy az összes megtakarított pénzüket egyetlen helyre teszik, és ezt szánják mindenre. Ha valamire szükségük van, akkor innen veszik ki a pénzt. Sokkal jobb, ha egymást elkülönítve spórolunk a különböző céljainkra – emelte ki Bara Gábor. Hangsúlyozta: főleg időben kell szétválasztani a célokat. A rövidtávú célokra – ezek általában fogyasztási kiadások – érdemes a már említett vastartalék jellegű megtakarítást egy helyen tartani, ami biztonságos, de könnyen hozzáférhető. Ezek valóban biztonságérzetet tudnak adni és ezért semmiképpen nem szabad kockázatos befektetésekben tartani.

A középtávú céloknál sajnos nagyon sokan követik el azt a hibát, hogy hitelt vesznek fel, amivel csak még többet fizetnek. Célszerűbb előre gondolkodni, félretenni a pénzt és hagyni, hogy növekedjen, ahelyett, hogy egy összegben fizetnénk ki vagy akár a hitellel együtt, drágábban. Az ilyen 5-7 éves tervekre – nyaralás, autócsere, esküvő – már érdemes egy kifinomultabb portfólióba befektetni, ami – futamidő, kockázatvállalási képesség és hajlandóság függvényében – különböző eszközosztályokat is tartalmazhat. Részvényeket, kötvényeket, de ugyanúgy biztonságosabb, alacsonyabb kockázatú megtakarításokat is. Ezeket érdemes tartós befektetési számlára helyezni, ahol az adó egy részét vagy akár egészét meg lehet spórolni.

Ami pedig a hosszú távú célokat illeti: nem kell hatalmas összegeket félretenni ahhoz, hogy hosszú távon élvezhessük a kamatos kamat hatását, és 20-30 éven belül komoly összegek duzzadjanak fel a számlánkon. A jelenlegi nyugdíjrendszer mellett mindenképpen érdemes takarékoskodni idősebb korunkra, hogy fenn tudjuk tartani a megszokott életszínvonalunkat. Ehhez célszerű nyugdíj előtakarékossági számlát használni, hiszen ott adójóváírásra is számíthatunk. Ha pedig a gyerekekről akarunk gondoskodni, érdemes a születésétől fogva rendszeresen spórolni, és akár csak havi néhány ezer forintot eltenni. Így gyermekünk 18 éves korában egy komoly induló tőkével kezdheti meg az önálló életét. Bara Gábor kiemelte: az államon kívül egyedül az Erste kínál külön lehetőséget az Erste Junior Future programmal arra, hogy a szülők rendszeresen fektethessenek be a gyerek saját értékpapírszámlájára

A rendszeresség a legfontosabb – összegtől függetlenül

Bara Gábor szerint a legfontosabb a hozzáállás: nem azt a pénzt kell megtakarítani, amit nem költöttünk el, hanem azt a pénzt kell elkölteni, ami a megtakarítás után fennmarad. Az egyetlen olyan módszer, ami biztosan növelni fogja a vagyonunkat, ha a rendszeres jövedelmünkből félreteszünk és nem költjük el az egészet. Természetesen a saját lehetőségeinkhez mérten érdemes elkezdeni, de a lényeg, hogy mindenkinek muszáj lenne hosszú távon takarékoskodnia. Ha hónapról hónapra élünk, az hamar okoz komoly pszichológiai nyomást, míg a megtakarítások növekedése magabiztossá teszi az embert és bátrabb, de hosszabb távon hasznos döntéseket is meg tud hozni ennek hatására. Könnyebben vállal mindenki kockázatot, ha van mögötte egy biztos pénzügyi háttér.

A másik pozitívum az Erste Befektetési Zrt. hálózati értékesítési vezetője szerint az, hogy a felhalmozott pénz olyan, mintha lenne egy munkása az embernek, aki neki dolgozik, és plusz jövedelmet generál minden hónapban. Tulajdonképpen az ember a pénzével keres még több pénzt, ha megtakarít. A kamatos kamat elvét nézve könnyű belátni, hogy minél hosszabb ideig tesz félre rendszeresen valaki, annál jobban megéri.

Bara Gábor hangsúlyozta: nem szabad megijedni attól, ha úgy érezzük, egyszerűen nincs elég pénzünk ahhoz, hogy félretegyünk. Nem mindenki örököl vagy rendelkezik hatalmas vagyonnal. Fontos, hogy a befektetéshez vagy megtakarításhoz a lehető legkisebb összeg is elég, a kulcs a rendszeresség. A sok kis egymásra rakott pénz a kamatokkal és a hozammal együtt hamar láthatóvá válik. Emellett a rendszerességnek megvan az az előnye is, hogy beépül az ember fogyasztásai közé és természetessé válik, mintha a villanyszámlát fizetné be, vagy a gyerekeinek fizetné ki az ebédet az iskolában.

Befektetni a jövőnkbe

Minél nagyobbak a célok és hosszabb az időintervallum, amelyre befektetnénk, annál könnyebb lehet sok pénzt keresni a megtakarításokkal, de itt már sok múlik a portfólión is – figyelmeztet Bara Gábor. Ebben segíthet például az Erste Future Befektetési Program, ahol mindent lehet automatizálni, így csökken a személyes döntések kockázata. Nincs jó vagy rossz beszállási pont, hiszen a rendszeres befizetések porlasztják a kockázatot, sokkal jobban érvényesül egyes befektetések matematikai háttere és hosszú távon sokkal kiszámíthatóbb a hozam.

Mindent összevetve érdemes egy kisebb fogyasztást elhalasztani most, befektetni az erre szánt pénz, hogy aztán egy kicsivel később akár sokkal nagyobb kiadást is fedezni tudjunk – mondta Bara Gábor.

vagyonkezelés, vagyontervezés

Szeretnék rendszeresen értesülni a friss tartalmakról