D

Aktualitások

Mikor lesz az MNB-nek bitcoinja?

Nemsokára új csúcsra megy* a bitcoin árfolyama. Ami azt jelenti, hogy nemsokára új csúcsra megy a tulipánhagymázók száma is:

„Rossz vége lesz ennek! De ne legyen igazam!”

bitcoin, befektetés

SZERZŐ:

hold_alapkezelo_logo_1

Balásy Zsolt, HOLDBLOG

Nos, az út végét nem tudom, de itt egy illusztráció arról, hogy most, a közepe felé mi van.

Az van, hogy a Grayscale bitcoin-alapból ismét eltűnt a diszkont. Ami egy sokkal érdekesebb jelenség az előző mondatnál. Ez az alap úgy működik, hogy betenni lehet bitcoinokat, de kivenni nem. Tehát ha valaki pénzt rak bele, akkor a bitcoin árfolyamába fekteti a pénzét, de csak úgy tud kiszállni, ha van valaki más, aki megveszi tőle magát a Grayscale alapot

Ilyen vevő hol sok van, hol kevés – ezt mutatja a fenti ábra. Amikor a diszkont a pozitív tartományban van, az azt jelenti, hogy a Grayscale alapért emberek többet is hajlandóak fizetni, mint a benne levő bitcoin értéke. Mint látjuk, ilyen volt a 2019-2020-as időszak. Ugyanis sok (intézményi?) befektető nem tudott adminisztratíve másképp kitettséget szerezni a digitális aranyra, mint ezen a hagyományos tőzsdén forgó alapon keresztül. És az emelkedő években ez fájt nekik.

Aztán 2021-ben, a mindenbuborék leeresztésének kezdetén, hirtelen már nem volt olyan kelendő a gyorsan csökkenő árfolyamú bitcoin, úgyhogy befektetők még olcsóbban is eladták a Grayscale-t, mint a benne lévő bitcoinok értéke.

Egészen 2023 elejéig, ami egyrészt az új bitcoin emelkedő szakasz kezdete, ami nyilván segített. Másrészt azon pletyka kezdete, hogy lesz bitcoin ETF, azaz már bárki nagyon könnyen tud regulált tőzsdei kitettséget szerezni a bitcoinhoz.

És múlt héten lett: Blackrock, Fidelity, Templeton ETF-eken keresztül lehet bitcoint kereskedni… Ami a fenti Greyscale árfolyamára nézve azt jelenti, hogy mivel ETF-ként már könnyen lehet adni-venni az alapban a bitcoinokat, ezért nem lesz oka, hogy a Grayscale árfolyama más legyen, mint a benne lévő bitcoinok árfolyama. Tehát a diszkont valahol nagyon a nulla közelében oszcillál majd.

És hogy ez mit illusztrál?

Grayscale-anomáliák tűnnek el, mert a világ egyre jobban elfogadja a 2009-ben elindult bitcoin jelenségét, az infrastruktúra egyre felkészültebb a tartására, egyre többen férnek hozzá és érzik úgy, hogy ha aranyuk van, akkor bitcoinuk is lehet… A legnagyobb befektetési bankok már eljutottak ide.

Amikor a jegybankok is eljutnak, akkor lassan az út vége felé járunk: a bitcoin egy arany-szerű és státuszú befektetési eszközzé vált. Az árfolyama meg 6-7 számjegyű*.

*Vagy nem, az mindegy. Ez nem egy jövő-, hanem egy viselkedéskutató cikk.

bitcoin, befektetés

Szeretnék rendszeresen értesülni a friss tartalmakról