Aktualitások
Azok a marhák…
Érzek némi bűntudatot a tegnapi dupla Angus-burger után. Még jó, hogy volt mellette sült krumpli is, legalább lefelé tolta az átlagos, kajánkénti szennyezésemet. Ám a buci nélkül nem az igazi, hiába hangsúlyozta Besenyő Pista bácsi, hogy a krumpli már majdnem finom.


SZERZŐ:

Topolay Gábor, Holdblog

Én sem nagyon választhattam volna ártalmasabb vacsit. Károsanyag-kibocsátásra szegény marhák messze vernek minden más állatot, a tenyésztésük során termelt szén-dioxid is rettentő sok, az emésztésük közben keletkező metán még egy lapáttal rátesz a bajra – ez utóbbi a szén-dioxidnál is károsabb gáz. Nem véletlenül áll a húsevés elhagyása top helyen a klímatudatos tevékenységek közt. Bezzeg a növények többsége a legjobb mutatókat hozza. A legtöbb hüvelyes, gabona, zöldség és gyümölcs, a rizs is a legalsó tartományban van.
Egy kiló krumpli, alma vagy dió előállítása mindössze tizedannyi kárt okoz a légkörben, mint a csirkehús, és nagyjából századannyit, mint a marhahús.
De úgysem tudok már mit tenni vele, hiszen azt a szerencsétlen marhát már felnevelték, levágták, a légkörbe pöfögött minden ártalmasat, mire burgeres dobozba került. Ha nem eszem meg, akkor a kukában végzi, mint az élelmiszerek egy jelentős hányada, és ugye Afrikában a gyerekek… – nyugtatom magam. Baromi nehéz ugyanis váltani a komfortról. Lassú a tömegközlekedés, muszáj autóban tespedni, meleg nyáron a lakás, ezerrel kell veretni a klímát, vonatozhatnánk is sokat, de a repcsi sokkal gyorsabb.
Szívesen megmentenénk az éghajlatot, csak tenni ne kelljen érte.

Szeretnék rendszeresen értesülni a friss tartalmakról